Radca Prawny Malwina Czerska Konstancin Porady Prawne Ursynów
02 lipca 2024
Zasady wypłacania odszkodowań z ubezpieczenia OC są inne, niż zasady wypłaty świadczeń z ubezpieczenia NNW czy odszkodowania z tytułu wypadku
10 kwietnia 2024
Posiedzenia sądowe bywają stresujące nawet dla niejednego prawnika. Świadkowie, wezwani na rozprawę, niejednokrotnie są w sądzie po raz pierwszy, stąd
19 marca 2024
Świadczenie wyrównawcze agenta Po rozwiązaniu umowy agencyjnej, agent może żądać wypłaty świadczenia wyrównawczego, czyli świadczenia pieniężnego o maksymalnej wysokości wynagrodzenia
30 stycznia 2024
„Pakowany w atmosferze ochronnej” - co to znaczy? Chleb tostowy, mięso, ryby, dania gotowe czy chipsy – to przykłady produktów,
23 stycznia 2024
Wiele mówi się ostatnio o dyrektywie dot. greenwashing i green claims, ale co tak naprawdę wprowadzają nowe przepisy unijne i
06 grudnia 2023
Zgubiony pendrive, atak ransomware a może po prostu kradzież dokumentów? Jakie zagrożenia w erze cyfrowej skutkowały naruszeniem RODO i karą

Pozostałe artykuły

Pakowany w atmosferze ochronnej

30 stycznia 2024
Kancelaria specjalizująca się w prawie spożywczym, suplementach diety i oznakowaniu żywności.

„Pakowany w atmosferze ochronnej” - co to znaczy?


Chleb tostowy, mięso, ryby, dania gotowe czy chipsy – to przykłady produktów, na których konsumenci mogą znaleźć informację o pakowaniu w atmosferze ochronnej. Są to środki spożywcze, których trwałość została przedłużona w wyniku użycia gazów opakowaniowych.


Zasada działania gazów do pakowania jest prosta – odpowiednie stężenie gazów, dostosowane do konkretnego rodzaju żywności, uniemożliwia wzrost określonych drobnoustrojów patogennych. Przykładowo: tlen stwarza odpowiednie środowisko do wzrostu mikroorganizmów tlenowych, podczas gdy dwutlenek węgla hamuje wzrost mikroorganizmów tlenowych oraz pleśni.


Jak gazy opakowaniowe wpływają na żywność?

 

 

Gazy do pakowania:

 

  • opóźniają psucie się żywności;
  • umożliwiają dłuższe zachowanie świeżości i wartości odżywczych;
  • ograniczają stosowanie środków konserwujących.


Użycie odpowiednio dobranych gazów w połączeniu z niską temperaturą oraz opakowaniem o wysokiej barierowości umożliwiają transport na większe odległości oraz dłuższe przechowywanie produktu w sklepie.


Jakie gazy opakowaniowe są dozwolone w Unii Europejskiej?


Kwestię użycia gazów do pakowania reguluje rozporządzenie nr 1333/2008. Najczęściej stosowanymi gazami są Dwutlenek węgla (E290), Tlen (E 948), Azot (E 941), rzadziej używane to Argon (E 938) i Hel (E 939).  

 

Gazy do pakowania” zostały zdefiniowane jako gazy inne niż powietrze, wprowadzane do pojemnika przed, w trakcie lub po umieszczeniu środka spożywczego w tym pojemniku.

 

Warto dodać, iż rozporządzenie przewiduje jeszcze użycie „gazów nośnych” czyli gazów innych niż powietrze, które wypychają środek spożywczy z pojemnika (używane np. do olejów roślinnych w aerozolu).  

 

Wśród dopuszczonych dodatków do żywności znajdziemy więc jeszcze:  Podtlenek azotu (E 942),  Butan (E 943a), Izobutan (E 943b), Propan (E 944) i Wodór (E 949)


Ponowna ocena dopuszczonych dodatków do żywności


Warto dodać, iż wszystkie wymienione gazy do pakowania oraz gazy nośne podlegają obecnie ponownej ocenie ryzyka przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W tym celu EFSA opublikowała „Call for data”, czyli otwarte zaproszenie do przedstawienia danych przez podmioty gospodarcze.

 

Re-ewaluacja wymaga zebrania danych i ustalenia m.in.:

 

  • sposobów produkcji poszczególnych gazów oraz potencjalnej obecności zanieczyszczeń toksykologicznych w nich zawartych; 
  • potencjalnych interakcji gazów (w szczególności podtlenku azotu) z żywnością;
  • rzeczywistych zastosowań, w tym używanych poziomów stężenia gazów;
  • poziomu pozostałości gazów do pakowania i gazów nośnych w żywności.


Szczegóły dot. ponownej oceny:
https://www.efsa.europa.eu/en/call/call-data-re-evaluation-food-additives-gaseous-form

 

W przypadku wątpliwości dotyczących prawa żywnościowego, zapraszam do kontaktu z Kancelarią Fidelitas. Zakres usług Kancelarii obejmuje kompleksową obsługę prawną przedsiębiorców rynku spożywczego.

 

Profil kancelarii:

Radca Prawny Malwina Czerska

 

Na spotkanie zapraszam Klientów, po wcześniejszym umówieniu, do:

 

 - biura Kancelarii w Konstancinie przy ul. Wilanowskiej 1 (2 piętro, nad Pocztą);

 

- salki konferencyjnej na Ursynowie przy ul. Indiry Gandhi 25 (około 400 metrów od Metra Imielin).

 

NIP 9512183706 REGON 523728432
 

Nr rachunku bankowego:
PKO BP 76 1020 1169 0000 8802 0842 8106

Logo Krajowej Izby Radców Prawnych, prawnik na Ursynowie
Radca Prawny Malwina Czerska - porady prawne na Ursynowie
Kancelaria Radcy Prawnego na Ursynowie